Lapphunden - en allsidig familiehund

Lapphundene er godt egnet til å snørekjøre med, og enda bedre går det om du har fler!

 

Familiehunden

Lapphunder er veldig godt egnet som familiehunder, og de kan være med på det meste av familiens aktiviteter.

På bildet under ser man barnebesøk på kennelen.

På bildet under ser man Ilo (Lapinlumon Ilo), Per Ola og Bonnie (Polarlappens Bonnie) på sommerferie og båttur i Trøndelag.

 

Agility

Lapphunder er en morsomme å trene med i agility, selv om det kanskje ikke er rasen man kjøper seg om man ønsker å komme med på landslaget, dog finnes det flere Agilitychampions innen rasene.

På bildet under ser man Christian og Rillo (Rillo av Vintervidda) på agiliytrening.

 

Redningshund

Nesearbeid er naturlig for de fleste raser, og lapphundene er intet unntak. Mange lapphunder vil kunne komme langt som redningshund, da de ofte er sosiale hunder som kan motiveres med mat og lek.

På bildet under ser man Christian og Nieida (Raiddokas Odda-Nieida) i en runderingsøkt, Nieidas bestemor var godkjent redningshund på både sommer- og vintersøk.

 

Trekkhund

Lapphunden er litt mindre enn mellomstor rase, ideell mankehøyde på finsk lapphund hannhunder er 49cm og 44cm på tisper, på lapsk vallhund er idealhøyden på hannene 51 cm og 46 cm på tispene, de er dermed ingen "traktor" i skisporet, men er kompakte og robuste og kan nok trekke mer enn mange ville tro. Det er viktig å jobbe med motivasjonen for å trekke, og den er lettest å holde oppe hvis de er 2 eller fler som kan trekke sammen. Vi på Vintervidda bruker slede for turbruk vinterstid.

 

Kløv og turhund

Lapphundrasene har sin historie på Nordkalotten og derfor utformet nettopp for å være i norsk natur, disse tilpassningene er noe av det viktigeste å ta vare på i avelsarbeidet mener vi. En lapphund skal ha smidige slitesterke poter, lang tykk pels som gjør at de kan være ute både sommer og vinter uansett temperatur, dette er ingen hund man trenger å ha med ekstra sovepose til. I tillegg kan de gjøre nytte for seg ved f.eks å bære teltet og maten sin i kløven. En godt trent lapphund kan bære opp til 1/3 av sin egen vekt, før man begynner å kløve med hunden sin bør man sette seg inn i hvilke kriterier som er viktig når man kjøper seg kløv og hvordan man pakker den, slik at hunden ikke får belastningsskader.

På bildet under ser man Bjønn (Raiddokas Masa), når han kløver på telttur på Hardangervidda.

 

 

Sporhund

Lapphunder er dyktige sporhunder. Her på Vintervidda har vi oppdrettet både godkjente ettersøkshunder og viltsporchampions. På bildet ser man Max (Dagolas Qultapoju) som allerede som valp var en dyktig og sporhund.

 

Gjeterhund

Lapphundene har i mange hundre år hatt som en av sine hovedoppgaver å gjete rein. De egner seg fortsatt godt som gjeterhunder, men man må være bevisst på at de er avlet frem til å jobbe på en helt annen måte enn f.eks border collie.

Ibux (Kiela av Vintervidda) på reingjeteranleggsprøve:

Bjønn (Raiddokas Masa) er til god hjelp på sauesank på Hardangervidda hver høst:

 Halli av Vintervidda som gjeter rein i Nord-Sverige:

Sniff av Vintervidda som gjeter kyr på vestlandet, kan du se video av her